Rafaelova družba
Domov > Objave
Petek, 12 Julij 2024

Objavljeno: 25.11.2013

Višarci v Porabju

 

Zapis udeležencev višarskih dni o Porabju, ki je bil objavljen v mesečniku Naša luč oktobra 2013. 

Slovensko Porabje, tako daleč od Ljubljane. Tuje in neznano. Neznano nam, ki smo se odpravili iz matične domovine Slovenije, da bi spoznali, kje vse je živela in še živi slovenska duša. Marsikdo od nas, udeležencev letošnjih višarskih dni, se je v preteklosti že seznanil s podobo zamejskih Slovencev na braniku slovenstva v Italiji ali Avstriji. Porabje pa nam je predvsem zaradi svoje oddaljenosti ostalo nepoznano. Živi stik s kraji in porabskimi Slovenci ter ogled nekaterih znamenitosti nam je delno odstrl zaveso nepoznavanja, da smo vsaj malce začutili usodo tamkajšnjih ljudi. (Rok)
Letošnji višarci – Natalija, Damjana, Dejan, Tatjana, Alenka, Andrej, Manica, Simona, Val, Zvone, Miha, Urška, Rok, Tadeja, Jasmina, Lenart, Martin, Sofia in Mihela smo se iz Ljubljane odpravili na pot v četrtek, 1. avgusta. Krenili smo proti Števanovcem v Porabju, kjer so nas prijazno sprejele ljudske pevke in gledališka skupina Veseli pajdaši. Takole se je kulturni večer vtisnil v spomin Andreju: »Šli smo raziskovat, kako tam bije slovensko srce. O ja, bitje smo lahko začutili že prvi večer. Najprej v pesmi domačih ljudskih pevk. Spoštovanim gospem bi človek z užitkom še prisluhnil. Kako ubrano in mladostno so zapele. Ampak to je bil le uvod v naslednjo točko, v kateri je nastopila gledališka skupina. Saj ne da bi vse razumel, je le preveč gričev med nami, ampak vsebino se je dalo razbrati. Kar je mene najbolj navdušilo, je bilo njihovo pristno igranje. Od zidarja, malavarja in ostalih. Da ne govorim o tem, da sta glavni moški vlogi odigrali ženski. Domačini so nam pripravili res lep večer.«

V hotelu Lipa v Monoštru, kjer domuje tudi Slovenski kulturni in informativni center, smo se po večerji srečali s člani Sekcije porabska mladina. Martina, Krištof, Barbara, Anamarija in malce starejša »mladinka« – Martinina mama – so nam predstavili življenje mladih v Porabju.

V petkovem dopoldnevu smo obiskali Radio Monošter, radijsko postajo porabskih Slovencev na Madžarskem, ki se sliši v Monoštru in okolici po nekaj ur tedensko. Nekoliko dlje smo se zadržali na uredništvu časopisa Porabje, o katerem je urednica Marijana Sukič med drugim povedala: »Najpomembnejša naloga tednika Porabje je informiranje slovenske skupnosti na Madžarskem v maternem, slovenskem jeziku, razvijanje jezika, posredovanje kulturnih in verskih vrednot porabskih Slovencev ter krepitev nacionalne identitete le-teh. Časopis izhaja že 23 let, na začetku je bil dvotednik, od leta 2005 izhaja kot tednik. Ob aktualnih političnih dogajanjih na Madžarskem in v Sloveniji, povezanih z narodnostno politiko, poročamo o vseh dogodkih slovenskih samouprav, organizacij in inštitucij v Porabju in tudi drugje, kjer v večjem številu živijo porabski Slovenci. Otroško in mladinsko stran večinoma polnimo s prispevki omenjene generacije. Na prošnjo naših bralcev objavljamo tudi program obeh kanalov slovenske javne televizije. Občasno imamo tudi literarne prispevke. Na sam časopis sta najbolj navezani srednja in starejša generacija, kajti večini je res ta časopis edini vir, s pomočjo katerega pride do informacij tudi v domačem narečju. Časopis oz. jezik v njem je del njihove identitete, potrditev njihove pripadnosti slovenstvu. Na žalost je odziv mladih ali otrok redkejši.«
Preden smo odšli »na teren«, smo v hotelu Lipa pogledali tudi kratek, a zanimiv dokumentarni film o Porabju nekoč in danes. »Čeprav bo drugo leto minilo že deset let, odkar je bil film posnet, nam je s svojo nazornostjo prikazal in opisal vseh sedem vasi, kjer se še sliši porabski jezik. Njegov ogled nam je bil nadaljnja popotnica pri pozornejšem ogledu teh vasi,« je ob koncu filma strnil vtise Rok.
Nato smo obiskali dva muzeja. Edini slovenski muzej na Madžarskem in vojaški muzej. »V muzeju Avgusta Pavla, poimenovanem po jezikoslovcu, profesorju, etnologu in pesniku, smo bili lepo sprejeti z domačo slovensko besedo. Slovenski muzej me je navdušil predvsem z lončarskimi eksponati in starimi fotografijami, ki so bile same zase priča o življenju nekoč,« zapiše Tatjana. Miha pa o vojaškem muzeju v Števanovcih nadaljuje: »Muzej je zelo zanimiv, saj nas popelje v preteklost ter nam prikaže življenje ob madžarsko-slovenski državni meji nekoč. Navdušili so me stari predmeti, ki so jih uporabljali stražarji. Poleg orožja smo si lahko ogledali tudi uniforme, ki so se skozi čas spreminjale. Zelo zanimiv je bil ogled vozil in plovila, ki so jih uporabljali ob nadziranju državne meje. Ob vsem zanimivem pa me je najbolj pretreslo dejstvo, da so morali nekoč ljudje veliko pretrpeti, da so prišli čez državno mejo. In takrat se je slovenski jezik prek meje ohranjal. Danes pa pri prestopu državne meje ni nobenih ovir, kljub temu pa slovenski jezik v zamejstvu izumira. Morda pa je to tudi izziv, da za Slovence prek meje storimo kaj več.«
Kako pa je Mali Triglav zašel v Andovce? Domačini so skalo, ki jo je Andovcem daroval Triglavski narodni park, poimenovali Mali Triglav in jo postavili na dvorišču porabske domačije. V podstavek so vgradili sedem kamnov iz vseh sedmih slovenskih vasi Porabja. Andreju ni bilo potrebno dvakrat reči in že se je povzpel na vrh sklale. Pravi gams!

Spoznavanje Porabja smo zaključili na Gornjem Seniku z ogledom Küharjeve spominske hiše, ki jo je Tadeja takole doživela: »Obiskali smo tudi nekdanje župnišče, kjer je več kot 50 let živel in deloval duhovnik Janoš Kühar. Bil je pomembna osebnost za tamkajšnje ljudi, saj lahko rečemo, da je zaslužen za obstoj slovenščine in slovenskega porabskega narečja med tamkajšnjimi Slovenci v času, ko je služboval. Najbolj mi ostaja v spominu razstavljen pisalni stroj, na katerega je pisal slovenska in narečna besedila in molitve, ter ciklostil, s katerim jih je nato razmnoževal, da so dosegla veliko ljudi. Sprehodili smo se tudi skozi njegove bivalne prostore, v katerih smo občudovali izredno lepo starinsko pohištvo in mnoge sakralne predmete. Gospe, ki nam je Küharjevo delovanje in njegovo narodno držo tudi predstavila, se je videlo, da je ponosna, da ga je še poznala.« V cerkvi sv. Janeza Krstnika na Gornjem Seniku smo se poslovili od zdaj tudi naše porabske Slovenke, Martine Zakoč, ki je pomagala pri organizaciji našega obiska v Porabju, in se napotili proti Potrni na avstrijskem Štajerskem.     


Udeleženci višarskih dni

Objave
Danes kraljuje zmeda
Pestrost je fantastična
Francoski živi kamni v slovenskem mozaiku
Neusahljivo veselje z glasbo
Ljudje pričakujejo odločno besedo
Ljudem bi rad sporočil, da jih imamo radi
Skrbi me, ker so naše gorske vasi prazne
Sodelavka bogoslovne znanosti
»V štirih urah morate oditi « - I in II del
Ne bojmo se, v Božjih rokah smo!
Dajmo za slovo še kakšno zapet
Žívi in delaj za življenje
Naši ljudje so zares veliko prestali
Človek je duh in volja, a je tudi narava
Slovensko zamejstvo in Slovenija v 4 družabnih igrah
Ne bo dovolj življenja! (2. del)
Ne bo dovolj mojega življenja! (1. del)
Dobrodošli v Novem mestu!
Brez tabujev o spolnosti, odnosih in tehnologiji
Prijateljstva, ki soboto za soboto postajajo močnejša - 2. del
Prijateljstva, ki soboto za soboto postajajo močnejša - 1. del
Počutim se kot podaljšana roka Slovencev - 2. del
Počutim se kot podaljšana roka Slovencev - 1. del
Vojna je v svojem bistvu zlo - 2. del
Vojna je v svojem bistvu zlo
Pogovor z dr. Markom Kremžarjem
Pod šotorom prijateljstva
Povzetek ključnih poudarkov pogovora v Bruslju na predvečer predsedovanja Slovenije EU
Močnejši smo, če se imamo radi
Pogovor s Cilko Žagar
Slovenski razkol ali kako do slovenske sloge - 1.del
Pogovor z dr. Jožetom Možino
Slovenski razkol ali kako do slovenske sloge - 2. del
Pogovor z dr. Jožetom Možino
Ni vse racionalno, čutiš pač!
Pogovor s Sašo Veronikom
Celovec napiši
Pogovor z dr. Heleno Jaklitsch
Stopati po lastni zgodovini
Pogovor z Markom Vombergarjem
Prišlo je do notranjega razkola 1. del
Pogovor z dr. Andrejem Mihevcem
Prišlo je do notranjega razkola 2. del
Pogovor z dr. Andrejem Mihevcem
Korošica
Pogovor z Jožico Tomšič
Najhuje je, da smo ostali brez inteligence
Pogovor z Marijano Sukič
Včasih je treba preko meje, da srečaš Slovenijo
Pogovori na romanju treh Slovenij na Svetih Višarjah
Življenska tragičnost me je vseskozi obvezovala
Pogovor s prof. Francetom Pibernikom
Benedikt XVI.
Ob knjigi Življenjepis spod peresa Petra Sewalda.
Ujeli smo zadnji vlak
Pogovor z voditelji in sodelavci slovenskega družinskega dneva v Bruslju
Edinost v različnosti
Pogovor z dr. Lukasom Schreiberjem
Tone Kralj - upornik s čopičem
Pogovor z Vereno Koršič Zorn
Ne le finančnih, tudi vrednostne, človeške temelje potrebujemo
Pogovor z dr. Janezom Juhantom
Slovenci smo veljali za lojalne in pogumne vojake
Pogovor z Renatom Podbersičem
Z veseljem tam, kamor te postavlja Bog
Pogovor z Ralfom Prausmüllerjem
Novo okolje, novi izzivi
Pogovor z Mojco Filipič Strle
Tudi z iskrico tu, z iglico tam se gradi
Pogovor z Matjažem Merljakom
Exodus TV
Pogovor z Zoranom Kodelo
Apatija krni samozavest in delavnost
Pogovor z Neli in Karmen Zidar Kos
Bodimo ponosni, da izhajamo iz raja pod Triglavom
Pogovor z Ivanko Koletnik
Duhovniški oktet Oremus
Med civilizacijo in barbarstvom
Pogovor s prof. Justinom Stanovnikom
Preprosto biti to, kar si
Pogovor z dr. Natašo Gliha KOmac
V tragedijo ovit čudež
Pogovor s Heleno Janežič
Človek v stiski se loti vsega
Pogovor s prof. Vinkom Lipovcem
Tudi Slovenija je odgovorna za našo prihodnost!
Pogovor z Mariano Poznič, tajnico Zedinjene Slovenije in urednico Svobodne Slovenije
Slovenija je prva domovina
Pogovor z Jožico Curk
Brez Evrope bi bila Slovenija brez opore za obstoj
Pogovor z nadškofom dr. Ivanom Jurkovičem, stalnim opazovalcem Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi
Nič ni dano samo od sebe
Pogovor s Petrom Kuharjem
Iz Slovenije z upanjem
Pogovor z Marie Louise Bemelmans-Videc
Božja misel je večja
Pogovor z Reinhardom Marxom
Bogokletna normalnost
Pogovor z Eriko Jazbar
Tinjski dom povezuje rojake doma in po svetu
Pogovor z Jožetom Kopeinigom
Domače besede in kulture, ki je zagotovo slovenska, ne smemo izgubiti!
Pogovor z Damijanom Malnarjem
Radost ljubezni
Spodbuda za družino, župnijo in partnerstvo
Udbovci so naravnost okuženi z virusom dezinformiranja
Pogovor z mag. Igorjem Omerzo
Čudoviti svet, poln zelenja in tišine
Pogovor s prof. Viljemom Černom
Kdor svoje domovine nima rad, nima ničesar in nikogar rad
Pogovor z akademikom prof. dr. Kajetanom Gantarjem
Operando! Bog deluje, Bog je tu!
Pogovor z Nacetom in Silvo Volčič
Ne poslušajte mene, temveč pesmi
Pogovor z Bogdano Herman
Slovenci v Kanadi
Pogovor z Romanom Travarjem CM
So razlike, seveda, a naš jezik je slovenski!
Pogovor s Sandrom Quaglio
Na koncu bomo imeli popisano pravo naravo slovenske ekonomske zgodovine od leta 1945 do 2016
Pogovor z mag. Radom Pezdirjem
Identiteta brez jezika? Težko.
Pogovor z dr. Damjano Kern
Pastoralni obisk papeža Frančiška na Švedskem
Na Našo luč sem zelo ponosen
Pogovor z dr. Janezom Zdešarjem
O pokojnem Dioniziju Matevčiču, rektorju višarskega svetišča
Pogovor z dr. Petrom Lahom
Slovenec po božji podobi
Pogovor s Silvestrom Gaberščkom
Ne morete si predstavljati, kakšno je bilo nasprotovanje plebiscitu
Pogovor z Ivanom Omanom
Splav in vsa kultura smrti temelji na lažeh
Pogovor z Valentino Pikelj
Usmiljenje in izkušnja dela z zaporniki v Sloveniji
Pogovor z Robertom Friškovcem
Ves svet naj bo oder slovenstva
Pogovor z mag. Dejanom Valentinčičem
A jaz bi umrl, če bi moral s svojim otrokom govoriti v tujem jeziku
Pogovor z Jurijem Paljkom
Brez zamejcev in izseljencev ostane domovina invalidna
Pogovor z murskosoboškim škofom dr. Petrom Štumpfom
In Memoriam
Število všečkarjev tu nima teže
Pogovor z mons. Janezom Pucljem
Moje mesto je v krajih, kjer sem bil rojen
Pogovor z dekanom in kulturnikom Jankom Krištofom
Seveda, slovensko
Pogovor z gospo Mirello Merkù
Sem italijanski državljan, vendar tudi Slovenec in Furlan
Pogovor s časnikarjem Lucianom Listrom
Kam pa pridemo, če bi bili vsi tiho?!
Pogovor z mag. Heleno Jaklitsch
Razbijanje tabujev o povojnih beguncih
Pogovor z Majdo in Alojzem Starmanom
Kultura utemeljuje identiteto
Pogovor z Ljobo Jenče
Slovenija, ostani naša!
Predavanje prof. Tomaža Pavšiča
Intervju z dr. Angeliko Mlinar
O družbeni odgovornosti
Pogovor z dr. Robertom Petkovškom
Predan Bogu in rojakom
Duhovnik Jože Božnar
Navadno pa vseeno poskusim z »nasvidenjem«
Pogovor z akademikom prof. dr. Jožetom Trontljem
Huje, kot biti nesvoboden in se tega zavedati, je misliti, da si svoboden, ko v resnici nisi
Pogovor s prof. dr. Andrejem Finkom
Ponosen na lastne solze
Pogovor z Emilom Zonto
Bogastvo medsebojnega sožitja in skupne volje
Pogovor z Jeleno Malnar
Matica, zamejstvo in izseljenstvo: Tri »Evropske Slovenije«
Višarci v Porabju
Zapoved molka
Pogovor z mag. Jurijem Emeršičem
Domača pesem skrajša razdalje
Pogovor z Marcosom Finkom
Slovenstvo, krščanstvo, demokracija – včeraj, danes, jutri
Predavanje prof. Tomaža Simčiča
»Iz najgloblje globočine korenina sreba soke«
Pogovor z dr. Brankom Zorn in Vereno Koršič Zorn
Luka ali Lucas?
Pogovor z Lukom Somozo Ostercem
Niti minuto mi ni bilo žal, da sem izbral poklic duhovnika
Pogovor z dr. Juretom Rodetom
Dragocen način zavarovanja izseljencev
Pogovor s prof. dr. Andrejem Vovkom
Na vse načine nas skušajo zatreti
Pogovor z Jankom Krištofom