Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Petek, 12 Julij 2024

Objavljeno: 08.08.2018

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2018

 

 

Svete Višarje, 5. avgust, srečanje matične, zamejske in izseljenske Slovenije 

 

Jubilejno 30. Romanje treh Slovenij na Sv. Višarjah, ki je potekalo prvo nedeljo v avgustu, je pritegnilo okoli 1.000 romarjev iz zamejstva, izseljenstva in domovine. Obiskovalci so najprej prisluhnili predavanju z naslovom Vsi smo Slovenci, več nas združuje, kot ločuje, s katerim je zbrane nagovoril predstavnik mlade generacije, pravnik, raziskovalec ter poznavalec zamejskih in izseljenskih skupnosti dr. Dejan Valentinčič.

 

Ob poldne je sledila sv. maša, ki jo je skupaj z izseljenskimi ter zamejskimi duhovniki daroval soboški škof dr. Peter Štumpf, po njej pa je na ploščadi za cerkvijo potekal kulturni program, ki ga je letos povezoval Matej Kavčič, sooblikovala pa sta ga Vokalna skupina Cantate Domino in Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.

 

Izbor besedil je bil letos namenjen obeležitvi stoletnice rojstev pesnika in pisatelja Karla Mauserja, ki je deloval v Clevelandu, ter izseljenskega duhovnika Vinka Žaklja, ki je močno povezan s Svetimi Višarjami ter z Ehrlichovim domom, katerega ima Rafaelova družba v upravljanju prav po njegovi zaslugi. Z recitacijami njunih del in misli pa so kulturni program obogatili tudi mladi udeleženci Višarskih dni.

 

Po uradnem zaključku Romanja je sledilo še tradicionalno neformalno druženje, v katerem so se udeleženci pod pripekajočim višarskim soncem lahko osvežili ter med seboj poklepetali v upanju, da se snidejo tudi na prihodnjem, 31. srečanju treh Slovenij, ki bo na Svetih Višarjah potekalo v nedeljo, 4. avgusta 2019.

 

 

Slovensko Cerkev je v prvem delu dogajanja zastopal dr. Peter Štumpf, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu pa dr. Zvone Žigon. Srečanja so se med drugimi udeležili tudi evropski poslanec Lojze Peterle, visoki predstavnik EU dr. Zdravko Inzko, dr. Verica Trstenjak, predstavniki organizacij, ki se ukvarjajo s Slovenci v zamejstvu in po svetu, ter mnoge druge ugledne osebnosti.

 

 

Več utrinkov sledi v sliki in besedi.

 

 

Romanje je organizirala Rafaelova družba v sodelovanju z Zvezo slovenskih izseljenskih duhovnikov in s finančno podporo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.Predavanje dr. Dejana Valentinčiča

 

Nagovor murskosoboškega škofa dr. Petra Štumpfa