Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Petek, 12 Julij 2024

Objavljeno: 19.05.2013

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2003


Jutri slovenskih katoličanov, tako se je glasil naslov predavanja dr. Staneta Granda na že tradicionalnem Romanju treh Slovenij na Sv. Višarjah (3. avgust 2003). Kraljica Evrope je v svoje okrilje zbrala premnoge rojake iz širnega sveta, ki na svojo domovino gledajo s ponosom in z zavestjo, da je treba nekaj narediti, da bomo kristjani tudi v današnji družbi zasedli mesto, ki nam pripada. To ni boj za oblast niti odkrivanje starih sovražnikov, ampak iskanje novih poti, kako živeti odgovorno krščanstvo in tudi zanamcem pustiti biser, ki ga v sebi nosi naša pripadnost slovenstvu. Poudarek je po predavateljevih besedah v stalnem krščanskem izobraževanju, aktivnemu življenju v družbi in pogledu, ki mora biti uprt v prihodnost.

 

Predavanju je sledilo praznovanje v cerkvi. Med somaševanjem trinajstih duhovnikov (v glavnem vsi iz zamejstva) je škof Uran zbrane povabil k odgovornemu krščanstvu. To se zaveda, da nevarnosti danes ne prihajajo več od zunaj, ampak so korenine zla znotraj nas samih ... Zbrane je pozval, naj odvržejo breme modernega razkristjanjevanja in se podajo na pot molitve in iskrenega iskanja božjega v našem življenju.

 

Po maši je sledilo še druženje za cerkvijo, kjer so romarji ob pogovoru, narodni pesmi in lepem vremenu doživeli zares prijetne trenutke. 

 

                                                                                                                                   Ljubo Bekš