Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Petek, 14 Junij 2024

Objavljeno: 25.05.2013

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2009


V nedeljo, 2. avgusta 2009, se je v sončnem in vročem dnevu na 21. romanju treh Slovenij na Svete Višarje zopet zbralo več kot dva tisoč Slovencev z vseh celin - Slovencev iz domovine, zamejstva in izseljenstva. Srečanje že vrsto let pripravljata Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi.
 

Večina romarjev se je na goro pripeljala z gondolo, kar nekaj pa se jih je na vrh povzpelo po starodavni romarski poti ob molitvi križevega pota.
Kot je že običajno, se je ob 10.30 na prostoru za cerkvijo pričelo zanimivo predavanje, tokrat mag. Silvestra Gaberščka z naslovom »Kje so meje?«, sledila pa mu je krajša razprava s poslušajočimi.
Točno opoldne je koprski pomožni škof dr. Jurij Bizjak v višarski cerkvi ob darovanju šestnajstih večinoma izseljenskih duhovnikov daroval sveto mašo. V homiliji je škof dr. Jurij Bizjak še posebej poudaril, da je oltar središče vsega in spregovoril o letu duhovništva ter letu evharistije in se ob tem tudi zahvalil izseljenskim duhovnikom za njihov trud pri zbiranju božjega ljudstva.
Po sveti maši je sledil krajši kulturni program s spominom na 50-letnico smrti škofa Rožmana, pozdravnimi nagovori vidnejših osebnosti ter pesmijo Fantovskega pevskega zbora Dobrova, ki so s petjem popestrili tudi zaključno družabno srečanje.

 

Predavanje Silvestra Gaberščka: "Kje so meje?"

 

Nagovor škofa dr. Jurija Bizjaka