Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Sobota, 15 Junij 2024

Objavljeno: 26.05.2013

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2010


V nedeljo, 1. avgusta 2010, so v čudovitem sončnem dnevu priromali Slovenci iz vseh kontinentov na 22. višarsko srečanje treh Slovenij - Slovencev doma, zamejstvu in izseljenstvu, ki sta ga pripravila Rafaelova družba in Zveza evropskih izseljenskih duhovnikov. Vse od leta 1988 se te tri Slovenije na prvo nedeljo v avgustu tu tradicionalno srečujejo. Svete Višarje letos praznujejo 650 let in ob tej priložnosti se vrstijo različne slovesnosti vse leto.
 

Na 1790 metrov visoko goro je večina prispela z gondolsko žičnico, vendar jih je kar nekaj na Sv. Višarje iz Žabnic priromalo peš. Romarjem so se pridružili tudi udeleženci tretjih višarskih dnevov mladih, ki so se letos družili že od četrtka v Ziljski in Kanalski dolini ter se na koncu na Sv. Višarjah pridružili ostalim romarjem.

 

V nedeljo je na Sv. Višarjah ob 10.30 na prostoru za cerkvijo najprej msgr. Jože Kopeinig, rektor Doma v Tinjah na avstrijskem Koroškem, imel predavanje z naslovom: »Dialog – iskati resnico in v njej živeti!« Razmišljal je predvsem o potrebi in nuji dialoga, ki naj bi nam omogočal bolje spoznati resnico o naši zgodovini, se z njo spraviti in v njej sproščeno zaživeti. Poudaril je, da je dialog predvsem iskanje resnice ter življenje v njej, nato se je predavatelj vprašal kako je z dialogom med nami in tudi v Cerkvi ter zatrdil, da resnico spoznati je eno, v njej živeti je drugo in vendar isto. Ob sklepu predavanja je še podal čudovite besede blaženega papeža Janeza XXIII. iz njegovega dnevnika. Te besede so hkrati oporoka in program: Človek je največji, kadar kleči;/ najlepši, kadar moli; / najmočnejši, kadar odpušča; /Bogu najbolj podoben, kadar ljubi!

 

Opoldne je mariborski nadškof in metropolit dr. Franc Kramberger daroval sveto mašo v višarski cerkvi – ob somaševanju še 15 duhovnikov. V homiliji je nadškof Kramberger še posebej naglasil nekatere misli, ki jih je nekako povzel v sklepnem stavku: »Dragi bratje in sestre, romarji na Svete Višarje, vam zakličem z Jezusom: 'Glej, tvoja Mati!' – Marija; glej tvoja Mati – Cerkev; glej tvoja Mati - domovina!«

 

Po sveti maši so Srečanje treh Slovenij sklenili s kratkim kulturnim programom, ki so ga pripravili na ploščadi za cerkvijo. Program je vodil Stane Mihelič iz Podbrezij, spregovorili so različni govorci. Dr. Zvone Štrubelj iz Stuttgarta se je posebej zahvalil in čestital zlatomašniku nadškofu Krambergerju. Vse je pozdravil tudi poslanec v Evropskem parlamentu g. Lojze Peterle, ki je vedro zaželel Slovencem več otrok, ga. Mojca Kucler – Dolinar je prisotne opogumljala, da vsak izpolni svojo vlogo, ki jo ima v življenju, g. Tomaž Pavšič pa je pozdravil v imenu Svetovnega slovenskega kongresa. Zapel je združeni zbor iz Ulma, Augsburga, Stuttgarta in Ravensburga pod vodstvom župnika Romana Kutina. Zbor je prepeval tudi med mašo.

 

Bovčani so na Višarje hodili že od nekdaj. Zbiratelj domačin Edvin Trinko iz Loga pod Mangartom in arhivska zbirka podobic Semeniške knjižnice Ljubljanskega semenišča – njen ravnatelj je dr. Marija Smolik –, ter ob pomoči specialistke dr. Maje Lozar Štamcar, pa so bovškemu društvu Ars omogočili pripravo razstave upodobitve višarske Matere Božje na podobicah, razglednicah in bakrorezih – ob 650. obletnici Svetih Višarij, ki je sedaj razstavljena na Višarjah, pred tem je bila v Bovcu, bo pa v prihodnje še kje.

 

                                                                                                                                                  pIR

 

Predavanje msgr. Jožeta Kopeiniga: Dialog - iskati resnico in v njej živeti

 

Nagovor škofa dr. Franca Krambergerja