Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Petek, 14 Junij 2024

Objavljeno: 01.07.2000

O romanju treh Slovenij na Svete Višarje


Romanje Slovencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije na Višarjah je tradicionalen in naš najodmevnejši dogodek. Na tromeji se vsako leto – na prvo nedeljo v avgustu - zbere več tisoč Slovencev. Prireditev ima športno-rekreativni, izobraževalni in družabni značaj. Nekateri udeleženci se ob organiziranem vodenju povzpnejo na vrh gore peš in tako obujajo staro romarsko pot, številni pa se pripeljejo z gondolo.

Celodnevni program običajno vključuje uvodni pozdrav in kratek nagovor predstavnikov političnega življenja, sledi predavanje uglednega slovenskega znanstvenika oz. kulturnika o narodnostno-bivanjskih vprašanjih, bistvenih za naš narod, slovesno bogoslužje, pri katerem sodeluje pevski zbor iz zamejstva ali matične domovine ter kulturni program, ki ga oblikujejo recitatorji, ugledni gostje iz domovine in tujine in razne glasbene skupine.

S srečanjem želimo dati poseben poudarek neposrednim stikom! Ob pogovoru, petju slovenske pesmi in manjši pogostitvi se po končanem uradnem programu družijo Slovenci vseh treh Slovenij: matične, zamejske in izseljenske. Vsi udeleženci so prav tako dobrodošli v Ehrlichovem domu, kjer imajo priložnost za sproščen pogovor in navezovanje stikov.

V zadnjih letih se je na srečanju povečevalo število mladih udeležencev, tudi zaradi programa za mlade - Višarski dnevi, ki se odvija nekaj dni prej in se zaključi na romanju treh Slovenij.