Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Petek, 14 Junij 2024

Objavljeno: 27.05.2013

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2011


Svete Višarje nad Trbižem so bile prvo avgustovsko nedeljo prizorišče, kjer so se že tradicionalno srečale tri Slovenije – matična, zamejska in izseljenska.
 

O težkih trenutkih Slovencev v Beneški Sloveniji je v osrednjem predavanju, ki ga je pripravil prof. Viljem Černo iz Terske doline, spregovorila Luisa Cher. Prof. Černo, ki se zaradi bolezni ni mogel udeležiti romanja, je v predavanju podal prikaz italijanske politike, ki je hotela vzeti narodno zavest beneškim Slovencem, ko so le ti prišli pod Italijo, a hkrati je tudi v teh najbolj temnih časih našel tiste, ki so ostali zavezani slovenski besedi, beneškemu narečju, ter ga ohranili tudi v času najhujšega fašističnega in povojnega pritiska na Slovence. Prof. Černo je v predavanju orisal tudi uspehe dvojezične šole v Špetru, prikazal današnjo vitalnost beneških Slovencev, predvsem pa v sedanji demokratični Sloveniji videl tisto duhovno domovino vseh Slovencev, ki mora vse Slovence povezovati.

 

Predavanju je sledila sveta maša, ki jo je ob somaševanju dvanajstih - večinoma izseljenskih – duhovnikov daroval ljubljanski nadškof dr. Anton Stres.

 

Med udeleženci romanja sta bila tudi državni sekretar na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Boris Jesih in poslanec v Evropskem parlamentu, Lojze Peterle. Romanje se je zaključilo s kratkim kulturnim programom, ki ga je obogatil zbor naših rojakov iz Moersa blizu Essna v Nemčiji, Slovenski cvet.

 

Predavanje prof. Viljema Černa

 

Nagovor škofa dr. Antona Stresa