Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Petek, 12 Julij 2024

Objavljeno: 23.09.2022

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2022

 

Na tradicionalnem avgustovskem srečanju na Svetih Višarjah vedno kaj novega34. Romanje treh Slovenij, srečanja zamejske, izseljenske in matične Slovenije, smo na Svetih Višarjah tradicionalno obhajali prvo nedeljo v avgustu – letos 7. 8. Spremenljivo visokogorsko vreme je kot vedno razlog, da se romanja udeleži eno leto več, drugo leto manj romarjev. Po vročih poletnih dnevih je tudi letos na dan romanja bilo manj lepo, kot bi si želeli, kljub temu pa se je zbralo za cerkvijo kar lepo število udeležencev. Vreme nam je bilo naklonjeno, saj smo v celoti lahko izpeljali začrtan dogodek; ni pa nudilo lepih višarskih razgledov in jasnega neba. Sta nam pa jasne besede nudila in prinesla predavatelj ter pridiga ljubljanskega pomožnega škofa dr. Franca Šuštarja. Po lanskem letu, ko je v dolini zaradi zaustavitve gondol poleg predavatelja in ministrice ostalo mnogo udeležencev in smo predavanje izpeljali preko telefona na daljavo, smo tako ponovno lahko prisluhnili in videli predavatelja na dvorišču za višarsko cerkvijo, letos zgodovinarja, pisca, kulturnega delavca in dolgoletnega urednika petnajstdnevnika Dom iz Benečije Giorgia Banchiga, ki je za cerkvijo predaval o oglejskem patriarhatu s prizmo skozi današnji čas in katerega boste v celoti lahko brali v Naši luči.


Ob dvanajsti uri je potekala slovesna sveta maša, ki so jo darovali slovenski izseljenski duhovniki z glavnim mašnikom dr. Francem Šuštarjem. Od izseljenskih duhovnikov pa so bili prisotna predsednik Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov msgr. Janez Pucelj, Zvone Podvinski, Martin Retelj in Roman Kutin. Pri sveti maši so z branjem sodelovali udeleženci Višarskih dnevov, ki so pomagali tudi pri izpeljavi srečanja. S petjem pa so bogoslužje obogatili mladi iz župnije Besnice pri Kranju, natančneje Mladinski pevski zbor Utrip, ki je poleg Kvarteta klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov sodeloval v krajšem kulturnem programu takoj po sveti maši za cerkvijo. Program je povezovala Slavi Košir, Erika Jazbar pa je predstavila na novo izdano knjižico Svete Višarje, ki jo je Marijin častilec (Lambert Ehrlich) napisal 1910, in je pred kratkim izšla pri založbi Družina ob sodelovanju Erike Jazbar in Rafaelove družbe, ki vam jo priporočamo v branje. Spremno besedo sta napisala dr. Matija Ogrin in dr. Helena Jaklitsch.


Na Romanju treh Slovenij so bili prisotni nekateri vidni posamezniki iz kulturnega, političnega sveta ter tiska zamejstva in matice. Po zaključenem programu in kratkem klepetu zbranih pa so mladi pomagali pospraviti prizorišče, s čimer se je ne le zaključilo 34. romanje, temveč tudi Višarski dnevi mladih, na katerih so letos spoznavali Koroško, o čemer bomo v Naši luči še pisali.

Ana Gregorič