Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Petek, 12 Julij 2024

Objavljeno: 23.09.2021

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2021

 

Romarji na Svetih Višarjah zadovoljni kljub slabemu vremenuV nedeljo, 1. avgusta, je bilo tradicionalno romanje treh Slovenij na Svetih Višarjah. Ko smo se z gondolo bližali vrhu, se je celo malo pokazalo sonce, česar smo se razveselili. Srečali smo se večinoma stari znanci – dolgoletni romarji. Potem pa je začelo padati, zapihal je močnejši veter in gondola se je ustavila. Vreme se nekaj časa ni izboljšalo, tako da kar dolgo ni vozila in so v dolini ostali predavatelj dr. Aleš Maver, predsednik Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov mons. Janez Pucelj in ministrica za Slovence po svetu dr. Helena Jaklitsch. 

 

Predavanje smo poslušali kar po telefonu

 

Najprej naj bi bilo na sporedu predavanje dr. Aleša Mavra z naslovom Čas prostosti, a ker predavatelja ni bilo, so se organizatorji odločili, da bodo najprej izvedli del kulturnega programa. Zaigrali so člani Kvarteta klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov, medtem pa so se s predavateljem dogovorili, da bo predaval kar po telefonu. Uredili so tehnične podrobnosti in smo ga slišali. Čeprav je na začetku rekel, da odločitev organizatorjev, da povabijo ravno njega, mogoče ni bila najboljša, smo zbrano prisluhnili; enotna ocena je bila, da je bilo predavanje dobro. 

 

Medtem ko so se organizatorji ukvarjali s tehniko, so nekateri mladi udeleženci vzeli v roke telefone in gledali, kako v Tokiu igrajo košarko naši in španski reprezentanti. Za rezultat smo izvedeli šele na poti domov, saj je bilo Mavrovo predavanje zanimivo, na Časniku bo objavljeno; po predavanju pa smo odšli k maši.  

 

Pri maši o iskanju Boga in njegovem pomenu, po maši pa nastop slovenskih maturantov iz Argentine

 

Ker je bilo udeležencev nekoliko manj kot v letih, ko je bilo na prvo avgustovsko nedeljo lepo vreme, smo lahko skoraj vsi pri maši sedeli. Poleg beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja, ki je vodil somaševanje, je maševalo še nekaj slovenskih izseljenskih duhovnikov, pel pa je župnijski pevski zbor iz Zagradca pod vodstvom Roberta Kohka, ki je po koncu maše dodal še dve domoljubni pesmi. Nadškof je v pridigi poudaril pomen iskanja Boga in njegove Besede in graditve občestvenosti.

 

Po maši je sledil nastop lanske generacije slovenskih maturantov iz Argentine Rast 49. Pandemija jim je lani preprečila prihod v Slovenijo, pa so prišli letos. Zaradi vremena so nastopili kar v cerkvi. Njihov nastop so sestavljali tako petje kot recitiranje in ples. Peli in recitirali so v slovenščini; njihove pesmi in besede so bile doživete in iskrene, domoljubne v obeh smereh: poudarili so, da imajo radi tako Argentino kot Slovenijo. To so izrazili tudi s plesom, saj so zaplesali tako slovenski kot argentinski ples; zlasti pri slednjem so se fantje izkazali kot krepki, kar lahko vidite tudi na sliki; na koncu pa še s koreografijo, v katero so vključili obe zastavi, slovensko in argentinsko. Že med nastopom so večkrat doživeli bučen aplavz, kaj šele na koncu. Tudi maturanti so se publiki zahvalili – s ploskanjem. Njihov nastop je obiskovalce zares prevzel, ena od udeleženk je povedala: »Ganili so me in navdušili.« Ganili, ker so s takim ognjem vse to izvajali, in navdušili, ker je bil nastop res kakovosten. 

 

                                                                                                                          Marjeta Žebovec