Rafaelova družba
Domov > Članki
Petek, 14 Junij 2024

Objavljeno: 04.05.2015

Majske rože rdeče


Pred 70. leti se je končala 2. svetovna vojna. Bog je sklenil s slovenskim narodom zavezo krvi, ki so jo za Cerkev prelili mnogi naši ljudje. Smrt se je nad deželo počasi plazila in grozila, da bo iznakazila njen obraz v smrtno masko. Ljudi pa prestrašila v spoznanju, kako neizprosno je zlo hudobije, posebej tisto, ki izbira žrtve natančno in načrtno. Tok krvi iz neštetih ran se je razlil na celotno Slovenijo, in jo za vedno zaznamoval kot deželo, kjer je tekla kri mučencev.
Mučenci Kristusovi krvi primešajo še svojo kri. S tem se popolnoma poenotijo s Kristusovo žrtvijo na križu. Mučenci nikdar ne umirajo zase. Mučenci umirajo s Kristusom za druge. Če to vzamemo za tragiko, ostanemo samo prestrašeni in zgroženi ljudje. Če pa to razumemo kot ljubezen, potem nas ni več strah niti lastne smrti.
Naši mučenci, ki jih je tema hotela poteptati, niso ostali poteptani. Zasijali so v Bogu. Oni nam svetijo, oni so nam vzgled. Zato 70 letnica konca 2. svetovne vojne ne sme ostati zgolj pri spominu na začetek velike teme v Sloveniji. Če bi prevladala tema, nas ne bi bilo. Pa smo. Smo kristjani, ki verujemo in delamo na poljanah Božjega kraljestva. Samo veren kristjan je znamenje, da more Luč tudi v Sloveniji premagati temo. Slišimo sicer še krike zmede, sovraštva, ki prihaja iz odhajajoče teme. Toda Luč nad Slovenijo vedno bolj sveti že danes, ker je to Kristusova luč, ki je pregnala zlobo in temo pekla. Kaj so storili apostoli, ko so jih zaprli? Niso se zbali. Gospodov angel jih je osvobodil in oni so oznanjali naprej – brez strahu. 
Biti s Kristusom pomeni, imeti pogum. Pomeni, veseliti se življenja tudi v težkih časih.  Pomeni, zaupati Kristusu. In končno pomeni biti rešen v Kristusu za vedno. Vsako življenje na zemlji enkrat ugasne. Življenje v Kristusu pa se uresničuje v svetu in nadaljuje tudi onkraj smrti. Ta vera je kot cvet maja, ki naznanja lepoto resnice in pravičnosti.


Msgr. Peter Štumpf, škof

 

Uvodnik je bil objavljen v Naši luči, maj 2015.

Ključne besede: Peter Štumpf, uvodnik