Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Učna ura o slovenskih zamejcih in izseljencih
Petek, 12 Julij 2024

Objavljeno: 16.04.2017

Gimnazija Kranj

 

10. april 2017 

Po slabem letu smo v ponedeljek, 10. aprila 2017, ponovno obiskali Gimnazijo Kranj. Tematika o Slovencih v zamejstvu in po svetu je bila predstavljena v štirih razredih okoli 120 dijakom. Izvedenih je bilo 6 šolskih ur, vse je odpredaval pravnik Dejan Valentinčič.

 

 

Nekaj vtisov dijakov:

  • Slovenci pri nas, v zamejstvu in po svetu, njihova zavednost, darežljivost in klobase. Da, pomembno je!
  • Zanimive so mi bile predstavitve Slovencev po svetu. Všeč mi je, da smo izvedeli veliko o življenju v tujini.
  • Bilo je zelo zanimivo. Nisem si predstavljala, da toliko ljudi živi zunaj slovenskih meja. Presenetili so me načini, kako ljudje po svetu ohranjajo slovensko kulturo in kako uspešni so Slovenci v drugih razvitih državah.
  • Všeč mi je bilo, da so bile predstavljene zgodbe posameznikov in ne le dejstva. Zanimivo je bilo slišati tudi praktične stvari, ki bodo uporabne na maturi.

 

 

~ ~ ~

 


S projektom Učna ura o slovenskih zamejcih in izseljencih za srednješolce, ki ga je Rafaelova družba zasnovala konec leta 2015 in je bil v letu 2016 izveden na Škofijski gimnaziji Vipava in Gimnaziji Kranj, nadaljujemo tudi v letu 2017, ker želimo vedenje o slovenskih zamejcih in izseljencih razširiti tudi med mlade. Večkrat smo se namreč že srečali z dejstvom, da mladi slabo poznajo slovensko izseljenstvo in zamejstvo in da mnogi ne ločijo med avtohtono slovensko poselitvijo v sosednjih državah in rojaki, ki so se izselili iz matice.