Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Petek, 12 Julij 2024

Objavljeno: 06.08.2020

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2020

 

nedelja, 2. avgust 2020
Že 32. leto zapored je na enem najlepših koščkov slovenskega narodnega prostora na Svetih Višarjah potekalo tradicionalno Romanje treh Slovenij: matične, zamejske in izseljenske, ki ga organizirata Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi.


Zaradi epidemiološke situacije je tokrat celotno dogajanje potekalo nekoliko prilagojeno, a vsebinsko ni bilo okrnjeno. Po obeh himnah, ki ju je zaigral Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov, je prisotne najprej pozdravila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Izpostavila je, da je Lambert Ehrlich že pred sto leti sanjal višarsko Slovenijo, ki bi bila svobodna, odprta in samostojna. Sledilo je predavanje predsednika Krščanske kulturne zveze, koroškega duhovnika in dekana mag. Janka Krištofa.  V letu, ko se spominjamo 100. obletnice koroškega plebiscita, je svoje predavanje naslovil:  Sto let upora, obljub in prevar – Koroški Slovenci med samobitnostjo in povezovanjem s celotnim narodnim telesom. V svojem predavanju je na začetku izpostavil, da so bili koroški Slovenci zelo veseli ob izvolitvi Jožeta Marketza za krškega škofa ter Olge Voglauer v avstrijski parlament, in ocenil, da med koroškimi Slovenci danes vlada zelo konstruktivno ozračje na vseh političnih polih. Pohvalil je tudi slovensko vlado Janeza Janše, ki mu "uspeva s spoštljivim ravnanjem s koalicijskimi partnerji ohranjati ravnotežje in notranjo enotnost." Kljub opisu dobrega ozračja na avstrijskem Koroškem pa je opozoril, da je v stotih letih vendarle prišlo do velikega zmanjšanja števila koroških Slovencev. "Po stotih letih borbe, prevar in obljub moramo ugotoviti, kako zelo smo v tem času številčno nazadovali. Od 100.000 smo padli na 10.000," je dejal.


Predavanju je sledila maša, ki je bila tokrat zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe na prostem na ploščadi za cerkvijo. Mašo je ob somaševanju (izseljenskih) duhovnikov Martina Retla, Janeza Puclja in Gregorja Gorenca daroval Janko Krištof. Krški škof Jože Marketz je bil namreč v zadnjem trenutku zadržan. S pesmijo je mašo sooblikoval oktet Fantje z vasi. Maši bi moral slediti kulturni program, a je zaradi slabega vremena žal odpadel.


Letos se je romanja zaradi epidemiološke situacije in zaradi slabega vremena udeležilo manj ljudi kot ponavadi. Med udeleženci pa smo opazili nekdanjega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, sekretarja vlade Dejana Valentinčiča, poslanca Andreja Černigoja in še nekatere druge ugledne osebnosti.

 

Predavanje mag. Janka Krištofa

 

Pridiga msgr. Janeza Puclja