Rafaelova družba
Domov > Knjige > Rojstvo novih domovin
Petek, 14 Junij 2024

Objavljeno: 30.10.2017

Rojstvo novih domovin

Bogata usvarjalnost slovenskih beguncev v Italiji in AvstrijiRafaelova družba, dr. Helena Jaklitsch in Helena Janežič (NUK) so v sozaložbi NUK in Založbe Družina izdali novo knjigo z naslovom Rojstvo novih domovin o osebnih zgodbah slovenskih beguncev po letu 1945 v avstrijskih in italijanskih taboriščih. Pripravili so tudi istoimensko razstavo, ki si jo je do 25. novembra mogoče ogledati v NUK.

 

Ob koncu druge svetovne vojne se je na obrobju velike zgodovine in neopazno za večino celine, ki si je po zmedenem času lizala rane, dogajal v tragedijo ovit čudež. Slovenski begunci so se maja 1945 v strahu pred novo komunistično oblastjo skupaj z begunci drugih narodnosti znašli v begunskih taboriščih v Italiji in Avstriji.
A vendar so se, kljub negotovim razmeram in še posebej ob dejstvu, da je angleška taboriščna uprava 12.000 pripadnikov slovenskih domobrancev in civilistov vrnila v Jugoslavijo v smrt, zavedali, kaj je v tistem trenutku odločilno. Niso se prepustili malodušju in obupu. Že nekaj dni po odhodu iz domovine so v taborišču sredi polja ustanovili šolo; osnovnošolski in srednješolski otroci so lahko nadaljevali in zaključili šolanje. Nastali so prvi časopisi, sprva natipkani v nekaj izvodih na pisalnih strojih, prinesenih od doma. Vbegunskih taboriščih so delovali pevski zbori, gledališke družine, telovadna in športna društva. Zaživele in razmahnile so se tudi obrtne delavnice, kjer so kljub pomanjkanju orodja in materiala izdelovali skoraj vse; od življenjskih potrebščin do otroških igrač.
Spočenjale so se nove domovine.

 

Predgovor je preveden v angleški in španski jezik. Knjigo je oblikoval in tehnično uredil Matej Zorec. Izid knjige je finančno podprl tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

V časopisu Svobodna Slovenija (3. številka, letnik 2017) je bil objavljen pogovor o knjigi Rojstvo novih domovin z njenimi avtorji: dr. Heleno Jaklitsch, Heleno Janežič (NUK) in Lenartom Riharjem, ravnateljem Rafaelove družbe. V celoti si ga lahko preberete na tej povezavi:  http://svobodnaslovenija.com.ar/rojstvo-novih-domovin-3/

 

Knjigo lahko kupite v knjigarnah, prelistate in naročite pa jo lahko tu: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/knjiga/rojstvo-novih-domovin. Cena: 19,50 €

 

 

~ ~ ~

 

Dogodki:

 

  • 4. oktobra je v Galeriji Družina potekala predstavitev knjige Rojstvo novih domovin, naslednji dan, 5. oktobra, je bila v Kavarni NUK otvoritev istoimenske razstave. Odprl jo je minister za kulturo Anton Peršak, na odprtju je sodeloval akademik prof. dr. Kajetan Gantar, s petjem pa je dogodek olepšal basbaritonist Marko Fink. Več na:

http://www.rafaelova-druzba.si/rafaelova_druzba/predstavitev_knjige_in_odprtje_razstave_rojstvo_no 

 

  • 12. oktobra smo prisluhnili večeru slovenske ljudske glasbe v izvedbi skupine Volk Folk ter branju izseljenske poezije. Več na:

http://www.rafaelova-druzba.si/rafaelova_druzba/izseljenski_vecer_nuk_rojstvo_novih_domovin

 

  • V četrtek, 9. novembra, je v NUK ob 18. uri o življenju in delu slovenskih beguncev po letu 1945 v Italiji predavala dr. Helena Jaklitsch, ki je raziskovala in spremljala tudi njihovo nadaljnje življenje, gojenje in ljubezen do slovenstva. Več na:

http://www.rafaelova-druzba.si/rafaelova_druzba/predavanje_helena_jaklitsch_nuk_rojstvo_novih_domo

 

  • Na zadnjem dogodku, v četrtek, 23. novembra, sta se nam ob 18. uri pridružila zakonca Majda in Alojz Starman, nekdanja taboriščnika, ki sta pričala o lastni begunski izkušnji, ki ju je življenjsko povezala, saj sta si nato v Špitalu ob Dravi v neposredni bližini nekdanjega taborišča ustvarila skupen dom. Pred kratkim sta o spominih in izkušnjah izdala knjigo Zwei Herzen schlagen in meiner Brust (v prevodu V mojih prsih bije dvoje src). Več na:

http://www.rafaelova-druzba.si/rafaelova_druzba/pricevanje_starman_nuk_rojstvo_novih_domovin

Rojstvo novih domovin