Rafaelova družba
Domov > Članki
Nedelja, 19 Maj 2024

Objavljeno: 04.05.2015

Hitro so razkrili stare barve

Komentar dr. Staneta Grande 

Ko je nova leva vlada prevzemala oblast, je glasno poudarjala, kako bo delala za spravo, kako ne bo poglabljala ideološke razklanosti Slovencev, kako ne bo načenjala ideoloških tem in podobno. Take stvari ne obljublja tisti, ki tega ne misli početi, ampak oni, ki hoče ljudi šokirati z neizpolnjevanjem obljub. Da je res tako, smo dejansko slišali takoj po nastopu vlade, ko je komunistična ministrica za družino javno govorila, da bo čimprej vložila nov družinski zakon. Če komunisti pripravljajo zakon, ki naj bi pomagal družini, je  jasno, da je temeljni namen ravno obraten. Slovenski komunisti in njihovi derivati katoliške Cerkve ne sovražijo nič manj kot nekdaj v komunizmu, le zaradi demokracije morajo ubirati drugo, običajno zahrbtno taktiko, kjer so še večji mojstri kot v neposrednih obračunih. Dejansko novega zakona ni vložila vlada, ampak del opozicije, ki je dejansko bližje levičarski vladi kot pa demokraciji. Vladna večina ga je enoglasno podprla, kar dopušča sumničenje, da je šlo za predhodni tihi dogovor. To potrjujejo tudi njeni protireferendumski manevri, ki jih bomo v nadaljevanju opisali.
Tokrat so vse zavili v celofan zaščite istospolnih, kar je evropska moda in ima evropska oblast za njo več posluha kot za pobijanje v Ukrajini, da o klanju kristjanov po svetu niti ne govorim. V osnovi naj bi šlo za nekaj smiselnih pravnih rešitev, ki so se pa hitro pokazale kot napad na družino, ki jo hočejo kot krščansko in civilizacijsko vrednoto izničiti. Dejansko so izrabili problematiko istospolno usmerjenih, ki so nerazumljivo srečni, če se o njih javno razpravlja, če so v središču pozornosti. Ko so se oglasili nasprotniki, sta se na njih ulila ogenj in žveplo. Zlasti iz državnega radia in televizije. Ker imajo komunisti tam še vedno močne pozicije, so takoj uveljavili staro načelo, da človek ne sme biti proti njihovim načrtom. Demokracijo razumejo zgolj kot glasno in prostovoljno strinjanje. Nasprotniki so zahtevali referendum. Predsednik državnega zbora jim ga je v skladu z zakonskimi predpisi dovolil. Ker ni verjel, da bodo dobili tako javno in hitro množično podporo. Res je, da jih je v tem podprla tudi Cerkev. To je komuniste zelo razburilo, ker oni razumejo ločitev Cerkve od države kot izločitev. Cerkev naj bi bila tiho in srečna, da sploh lahko deluje. Ker je nasprotovala, so jo napadli v vseh uradnih časopisih. Najbolj pokvarjeni so bili njihovi očitki, da vodstvo slovenske Cerkve z novim ljubljanskim nadškofom na čelu ne dela v duhu načel sedanjega sv. očeta. Stara taktika tako imenovane politične diferenciacije, ko so hoteli duhovščino ločiti od vernikov. Levičarski parlament je potem, ko je uvidel, da bodo nasprotniki izpolnili izjemno zahtevne pogoje za referendum in zelo verjetno na referendumu tudi zmagali, priprave na njega prepovedal. Nasprotniki novega družinskega zakona, v bistvu gre le za provokatorsko novelo, ker družino komunisti v bistvu sovražijo ter prezirajo in to je jedro spora, so šli iskat pravico do referenduma na ustavno sodišče. To je razen dveh članov zelo nepredvidljivo in od njega ne moreš pričakovati niti strinjanja s tem, da četrtku sledi petek. Še bo zanimivo!
Samo žalostno dogajanje niti ne zasluži takšne pozornosti, če zbiranje podpisov za referendum, to je bilo enkratno uspešno in je komuniste pretreslo in prestrašilo,  ne bi pokazalo, da slovensko demokratično ljudstvo ni politično mrtvo, kot kažejo nekatere zadnje volitve, ampak da »desni« politiki   ne znajo do njega prav pristopiti, mu ne znajo prav prikazati problemov, ga podcenjujejo, si domišljajo, da jih bodo ljudje avtomatično podprli, ker so »naši«. Če bodo to dogajanje analizirali in prišli do pravih sklepov, se bodo politične razmere v Sloveniji začele spreminjati. Za to je že zadnji  čas.

 

Dr. Stane Granda

 

Komentar je bil objavljen v reviji Naša luč, maj 2015.

Ključne besede: Stane Granda, komentar