Rafaelova družba
Domov > Članki
Petek, 14 Junij 2024

Objavljeno: 25.09.2014


Kako bi na kratko opisali vašo folklorno skupino?

Skupina Rezijanov, ki z veseljem deluje in ohranja rezijansko kulturo, glasbo in ples, in veliko potuje po svetu!

 

Za sabo imate že vrsto let delovanja, kdaj je skupina prvič nastopila skupaj?

Prvi nastop folklorne skupine »Val Resia« je bil v Vidmu že oktobra leta 1838, ko je cesar Ferdinand prvič prišel na obisk v našo deželo. Od takrat naša folklorna skupina nosi po svetu rezijanski ples, pa seveda tudi rezijansko glasbo.

 

Ob vašem nastopu smo opazili, da nosite lepa oblačila.

Noše, v katere so plesalci opravljeni, so reprodukcije oblačil s konca osemnajstega in začetka devetnajstega stoletja. Imamo nošo, ki predstavlja mlado, neporočeno dekle, ki išče fanta, druga noša predstavlja ženo, predstavljamo pa tudi nošo vdove. Za moške imamo noši, ki predstavljata mladega in bogatega. V Škofji Loki je folklorna skupina predstavila tudi pustne noše, zelo lepe! Sicer pa so to, v našem narečju 'te lipe bile maškere', se pravi lepe bele maškare.

 

Kaj je značilno za rezijanski ples?

Naša orkestraša imata dve vrsti inštrumentov: prva je violina, ki ji mi pravimo cïtira, drugi pa je violončelo, po naše bünkula. Značilno je, da godci, ki igrajo na cïtiro, vedno tolčejo tudi z nogo ob tla, za boljši ritem. V preteklosti smo Rezijani, ko še nismo poznali violine in basa, verjetno igrali na dude.

V Reziji nimamo glasbene šole, kjer bi se mladi učili igranja na te inštrumente, pač pa se ti po posluhu učijo pri starejših. Če prvič slišite rezijansko glasbo, se vam bo zdelo, da se ponavlja in je skratka vedno enaka. V resici pa ni tako. Imena viž so različna. Najbolj znana je Lipa ma Marica (Lepa moja Marica), to je naša himna. V Reziji plešemo za praznike, za segre, za pust in za ženitke: po navadi sta v paru moški in ženska. Lahko pa tudi dva moška ali pa dve ženski. Ti plesi in glasba pa so sicer zelo stari: to lahko opazimo po tem, da sta plesalca v paru, ne da bi se drug drugega dotaknila.

 

Veliko nastopate po svetu. Kje vse ste že nastopali? Kako ljudje sprejmejo vaše nastope?

Folklorna skupina »Val Resia« je nastopala že v več evropskih državah: Avstriji, Belgiji, Franciji, Španiji, Nemčiji, Luksemburgu, na Nizozemskem, Portugalskem, v Švici, Sloveniji, Ukrajini in Italiji.  Štiri leta nazaj smo bili tudi na Japonskem za festival WMDF v Hokadate (otok Hokkaido).  Japonci so plesali skupaj z nami, po rezijansko, ker smo imeli tudi delavnico plesa! To je bilo res zanimivo in tudi smešno za nas, kako so plesali in tolkli z nogo! Pa tudi v Južni Ameriki in Peruju. Tam res živijo za ples! Imajo lepe noše in vsi poznajo domačo kulturo.

 

V skupini je okoli petdeset mladih. Kaj vas združuje v tako velikem številu, kaj vas motivira?

Bi rekla, da se vsi v Reziji znamo in z veseljem družimo, da naredimo nekaj 'konkretnega' za našo dolino in za našo kulturo! Naša folklorna skupina je res dobra za zabavo! Ko slišimo cïtiro, gremo iter na tle in to pomeni, da imamo to glasbo v srcu! Veliko potujemo in to mlade motivira. Veliko delamo tudi v kulturnem domu v Reziji, tam imamo vaje in tudi 'fešte', koncerte, razstave. Vsi želimo delati nekaj konkretnega in veliko si pomagamo, organiziramo sami, imamo web-site in smo tudi na facebooku, tam pišemo, kaj delamo.

 

Kakšni so vtisi ob nastopu na prireditvi Dobrodošli doma? Ste že večkrat nastopili v Sloveniji?

Res smo bili veseli. Bilo je veliko zanimanja za našo skupino, okoli noše, inštrumentov … Imeli smo tudi intervju, po rezijansko, kot po navadi, ko smo v Sloveniji! Bil je zelo lep dan! Še enkrat lepa hvala za vabilo in upamo, da bomo spet na »tle« v Sloveniji.

 

Maruša N.