Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Višarski dnevi mladih
Petek, 14 Junij 2024

Objavljeno: 03.08.2013

Višarski dnevi mladih 2013 (avgust)

Letošnji višarci smo obiskali Porabje, avstrijsko Štajersko, Koroško, štiridnevno druženje pa kot običajno zaključili na Svetih Višarjah.Letošnji program je bil zastavljen posebej široko - iz Ljubljane smo krenili proti Števanovcem v Porabju, spoznali življenje v več porabskih vaseh, obiskali Pavlovo hišo na avstrijskem Štajerskem, pot nadaljevali po Podjuni s postankom v Djekšah, nato pa krenili proti Žabnicam, kjer smo se povzpeli na Svete Višarje in višarske dneve, ki so potekali od četrtka do nedelje, zaključili s tradicionalnim romanjem treh Slovenij.

 

O vsem doživetem bomo še pisali. Takole pa  je izgledal naš program: četrtkov večer v Števanovcih je bil kulturno obarvan - gledališka skupina Veseli pajdaši je za nas odigrala komedijo v porabskem narečju, Ljudske pevke pa so zapele nekaj ljudskih pesmi. Večerji v Mononštru je sledilo srečanje s člani Sekcije porabske mladine.

V petek smo se seznanili z delom na uredništvu časopisa Porabje in na Radiu Monošter, pogledali film: Porabje nekoč in danes, obiskali muzej Avgusta Pavla, Vojaški muzej v Števanovcih, Mali Triglav v Andovcih in Küharjevo spominsko hišo na Gornjem Seniku. Po Porabju nas je vodila študentka, domačinka Martina Zakoč, ki se izredno trudi za ohranjanje slovenskega jezika in slovenske kulture predvsem med mladimi. Popoldne nas je pot vodila proti avstrijski Štajerski, kjer nam je Susanne Weitlaner v Pavlovi hiši v Potrni predstavila življenje slovenske skupnosti na avstrijskem Štajerskem in delovanje društva Člen 7. Zelo zanimivo je bilo prisluhniti tudi intervjujem, ki so jih posneli s štajerskimi Slovenci preko katerih smo dobili dober vtis situacije na Štajerskem. Dan smo zaključili v Mariboru, kjer nas je prijazno sprejel duhovnik jezuit Franček Bertolini in z nami podelil svojo pot, ki jo je prehodil od zamejstva v Italiji preko študija in službovanja po Evropi do vrnitve v Slovenijo.

Sobota je bila v znamenju Koroške - obiskali smo najsevernejšo slovensko vas na Koroškem - Djekše - kamor nas je spremljal koroški duhovnik in kulturnik Janko Krištof, družina Karner  pa nam je pripravila prijazen sprejem in z nami podelila kako živijo Slovenci na avstrijskem Koroškem. Popoldne smo se usmerili proti Žabnicam, od koder smo se povzpeli na Svete Višarje.

V nedeljo smo se vključili v romanje treh Slovenij in pri programu tudi aktivno sodelovali.

 

Projekt finančno podpira Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

Splošno o višarskih dnevih