Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Višarski dnevi mladih
Petek, 14 Junij 2024

Objavljeno: 26.05.2013

Višarski dnevi mladih 2012 (avgust)


Naša mlada druščina, pisana kot vedno, je tokrat spoznavala Koroško. V četrtek, 2. avgusta, nas je v Slomškovem domu v Celovcu sprejel Pavel Zablatnik, vodja Katoliške akcije, topel človek, odprt za sodelovanje s Slovenijo.  Slomškov dom, s poudarkom na Nedelji, cerkvenem listu krške škofije, ki v tej hiši nastaja, nam je predstavil član uredništva Vincenc Gotthard. Novinar Gotthard - še en simpatičen Korošec - nam je o stanju na Koroškem, o odnosu Korošcev do Slovenije in Avstrije do manjšine, spregovoril med sprehodom po Celovcu, predvsem pa preko zanimvih zgodb in legend. Program v Celovcu nam je  pomagal pripraviti naš sodelavec Dejan Valentinčič.
 

Dobro naspani smo petkovo pot začeli pri Gospe Sveti, kjer smo obnovili tudi naše zanje o ustoličevanju knezov na knežjem kamnu in o podeljevanju fevdov vojvod na vojvodskem prestolu. Na Gradu Plešivec, ki se nahaja v bližini Gosposvetskega polja in služi izobraževalnemu namenu za Koroške Slovence, smo si v grajski cerkvi pogledali čudovite umetnine slikarja Valentina Omana. Pot nas je nato vodila v Vetrinj in k naši žalostni povojni zgodbi. Pretresljiv kraj, kjer nas je ob spominski plošči v farni cerkvi, posvečeni dr. Valentinu Meršoli s pogledom na kip Žalostne Matere Božje, pred katero so molili, jokali, obupovali in v veri vsatjali naši rojaki leta 1945, spreletavala groza.

 

Dopoldne smo zaključili s kosilom v gostoljubni bilčovski gostilni ob dobrih "koroških" krapih. Po Koroški nas je vodila Marija Gruškovnjak s Krščanske kulturne zveze.  Popoldne smo zapustili Koroško in se iz Žabnic povzpeli na Svete Višarje, kjer nam je po sv. maši z g. Zvonetom Podvinskim s Švedske, o slovenski skupnosti v Argentini, spregovoril udeleženec in gost Jože Rožanec. 

 

V soboto nas je s pripovedovanjem in neverjetnim poznavanjem zgodovine navduševal dr. Stane Granda, predsednik Znanstvenega sveta Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU in profesor, ki je v svojem nagovoru dal poudarek višarskemu slovenstvu in dr. Lambertu Ehrlichu. Popoldne smo se povzpeli na Kamniti lovec, večer pa je bil namenjen srečanju z duhovnikom msgr. Janezom Pucljem, predsednikom Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi.

 

V nedeljo smo sodelovali pri pripravah in izvedbi Romanja treh Slovenij.

 

Za nami so torej še eni pestri Višarski dnevi, ki so nas obogatili v poznavanju naše zgodovine in nas približali našim zamejskim in izseljenskim rojakom.

 

                                                                                                                            Mihela Zaveljcina