Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Višarski dnevi mladih
Petek, 12 Julij 2024

Objavljeno: 09.01.2015

Višarski dnevi mladih 2014 (december)


O Slovencih v Kanadi in ZDA na Svetih Višarjah

 

Kdor prvega snega ni užil v dolini, pa je v sveže nametenega lahko »zagazil« na Svetih Višarjah. Konec decembra je skupina mladih lahko uživala v zasneženih vrhovih, sprehodih, smučanju, druženju in srečanju z gostjo. Tokrat je bila z nami profesorica slovenščine in geografije Damjana Kern, zaposlena na Centru za slovenščino kot drugi/tuji jezik. Preko fotografij nam je približala življenje Slovencev v Kanadi in ZDA, ki jih je službeno obiskala preteklo jesen.

 

S sodelavko Mihaelo Knez, s katero vodita področje slovenščine za otroke in mladostnike in veliko sodelujeta tudi z učitelji, ki poučujejo v zamejstvu in izseljenstvu, sta bili povabljeni v Kanado in ZDA, v štiri slovenske skupnosti, da kar na »terenu« izvedeta seminar, ki bi sicer potekal v Sloveniji.


V Kanadi sta obiskali skupnosti v Hamiltonu in Torontu, v župniji Brezmadežne s čudodelno svetinjo, kjer deluje slovenska šola. V ZDA pa sta pripravili seminar za učitelje dveh slovenskih šol, ki potekata na slovenskih župnijah Sv. Vida in Marije Vnebovzete v Clevelandu, ter seminar za učitelje v Lemontu pri Chicagu. Učitelji poučujejo slovenščino prostovoljno, ob sobotah. Kot je povedala gostja, so to pripadniki druge in tretje generacije Slovencev z različnimi kompetencami, ki pa se pri poučevanju zelo trudijo in so pokazali veliko navdušenje za nadaljnje sodelovanje s profesoricama, saj pogosto ne vedo, kako bi se poučevanja sploh lotili oz. gradiva za poučevanje slovenščine, ki ga prejemajo iz Slovenije, ne znajo uporabljati. Damjana je s sodelavko obiskala tudi otroke v razredu – v Clevelandu sta prevzeli del pouka in se z otroki na igriv način učili slovenskih besed. Otroci so se na njun obisk lepo odzvali.


Med udeleženci višarskih dni je bil tudi Rok, ki je konec preteklega leta ponovno obiskal prijatelje v Argentini – lepo nam je predstavil argentinsko skupnost in podelil z nami svoje vtise, udeleženka Ema pa nam je predstavila svojo študijsko izkušnjo iz Leipziga. Večer smo zaključili s »kino predstavo«, z ogledom simpatičnega slovenskega filma Tistega lepega dne.


Višarske dneve je tudi tokrat finančno podprl Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

M.Z.

Foto: Nika in Eva

 

Vabljeni k poslušanju pogovora s prof. Damjano Kern, ki ga je na Višarjah za Radio Veseljak posnela radijska voditeljica Edita Žugelj:

 

 

Oddaji Slovenija brez meja, na Radiu Veseljak, v katero je Edita Žugelj vključila pogovor z Damjano Kern, pa lahko prisluhnete na povezavi:  http://veseljak.si/index.php?page=program&p=slovenija  (arhiv oddaj, 8. 1. 2015)