Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Nedelja Slovencev po svetu
Petek, 14 Junij 2024

Objavljeno: 01.07.2020

Nedelja Slovencev po svetu 2019

 

7. julij 2019»Daleč je tisti čas, ko je zažarela misel, da bi se Slovenci za mejami domovine in tisti, ki so razpršeni daleč po svetu, bratsko sestali z rojaki iz domovine prav tu na Višarjah. Ti romarski in kulturno občestveni shodi z odmevnim imenom so se odlično uveljavili, in to zaradi uglednih oseb, cerkvenih in civilnih, ki so na srečanjih sodelovali, in seveda zaradi množic srčno zavednih slovenskih ljudi, ki hodijo na to sveto goro.
Vse, ki smo priromali sem gor na to goro s Koroške dežele, iz drugih slovenskih pokrajin ter iz svetá, nas objema neki sladki nemir, ki nas na valovih spomina, uvidov in hrepenenj ter smelih upanj ziblje v slovenske sanje. Slovenstvo se kot lapuhov cvet, raztreseno po širnem svetu, kot lastovka zvesto vrača nazaj k svojemu bistvu, v svojo izvirno starožitno istovetnost in v naše današnje zavestno in polno-pljučno vztrajanje.
Ob tej priložnosti bi se rad z vami na kratko in prijateljsko pogovoril o slovenski zavesti, našem lepem jeziku, o naših napakah in o nujnosti, da se oprimemo trdnih korenin naše istovetnosti, ki je najmanj štirinajst stoletij vztrajala v srcu Evrope. Ta nam je ravno tako potrebna kot sta nujna demografski razvoj in nova rojstva, če kot narod hočemo obstati.«


~ Prof. Tomaž Pavšič (1931 - 2019) na Sv. Višarjah leta 2014

 

 

Na jubilej se bomo spomnili tudi na Romanju treh Slovenij na Svete Višarje, ki bo letos 4. avgusta. Lepo vabljeni!