Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Nedelja Slovencev po svetu
Petek, 14 Junij 2024

Objavljeno: 23.06.2018

Nedelja Slovencev po svetu 2018

 

1. julij 2018»Slovenija mora, kot je rekel dr. Lambert Ehrlich, 'biti mejnik, ki druži in veže jug s severom, vzhod z zahodom. Sama ne sme biti ne eno, ne drugo, ne tretje. Ostati mora mejnik, ki druži vse, kakor Sv. Višarje. To nalogo bo pa Slovenija mogla izpolnjevati samo v svobodi, ne pod gospodarjem, ki bi sedel bodisi na jugu ali na severu, na vzhodu ali na zahodu ...'.
Slovenci zunaj meja živimo v neprestanem zavestnem in podzavestnem primerjanju sebe s svetom, ki nas obdaja. Iz tega gledišča se nam Slovenija zdi veliko večja, kot je v resnici. To opažajo skoraj vsi rojaki, nekateri tudi zelo visoki uradniki slovenske države, ki iz matice prihajajo na obisk k nam in opazujejo slovenske stvaritve v svetu.
Naj bo trojna, se pravi matična, zamejska in izseljenska, Slovenija vsem in za vse, kjerkoli nam je dano živeti, primeren in prijeten krov in zatočišče.«


~ Dr. Andrej Fink

 

 


Na jubilej se bomo spomnili tudi na poletnih višarskih dnevih za mlade in 30. Romanju treh Slovenij na Svete Višarje, ki bo letos 5. avgusta.


Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!