Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Ekskurzije
Petek, 12 Julij 2024

Objavljeno: 28.10.2013

Ekskurzija v Gorski kotar in na Reko

V soboto, 26. oktobra smo spoznavali življenje Slovencev na Hrvaškem.V soboto, 26. oktobra, smo se odpravili na področje Gorskega kotarja in Reke. Pot smo začeli v Ljubljani in jo preko Notranjske nadaljevali proti Prezidu, ki se nahaja na skrajnem severozahodu Gorskega kotarja in občine Čabar. Čeprav na ta jesenski dan nismo občutili mraza z Babnega polja, pa nam je vsem dobro del topel sprejem predstavnikov Slovenskega kulturnega društva "Gorski kotar". Ob kavi in sladicah je bilo toliko prijetnejše prisluhniti Jeleni Malnar, podpredsednici društva, ki nam je predstavila delovanje SKD Gorski kotar in Slavku Malnarju, članu društva, ki nam je približal zgodovino Prezida, Čabra in okoliških krajev ter utrip življenja Slovencev na tem področju. Predstavila sta se tudi mlada pesnika – Anamarija Koritnik in Antun Malnar s pesmimi v domačem narečju. Etnološko zbirko v Narodnem domu in tradicionalno goransko hišo nam je predstavil gospod Petar Lautar.

Iz Prezida nas je pot vodila v Plešce, kjer smo spoznali zelo zanimivo "Palčavo šišo"- kot ji pravijo v domačem govoru. Etnološko zbirko rodbine Čop in življenje v hiši, kjer so se ukvarjali s trgovino, gostilno in turizmom nam je približal Marko Smole.

Ob Čabranki smo se odpeljali na kosilo v Osilnico, nato pa krenili proti Reki, kjer smo se po uri in pol vožnje ustavili na Trsatu, znanem romarskem kraju. Po ogledu mesta Reke, kjer so nas vodile simpatične domačinke, smo obiskali Slovenski dom, kjer je sedež Slovensko kulturno-prosvetnega društva Bazovica in kjer smo se seznanili z dejavnostjo društva in življenjem Slovencev v tem obmorskem mestu.

Domov smo se vračali obogateni z novimi spoznanji, ki jih »skrivajo« doline, o katerih se malo sliši in veseli, da na Reki deluje močna slovenska skupnost.

 

 

Patrejbnu je

 

Patrejbnu je več ljubavi

da be vgasneua

žauast v srce.

 

Patrejbnu je več svetua

da be narisau

smejh na lice.

 

Patrejbna je rejč…

Rejč ku touaže,

rejč ku svake strah asnaže.

 

Patrejbni smo JEST pa TI,

Patrejbni smo MI!

Da atpihnemo moguo,

da vlijemo radast

v svake muade cvejt…

da nardimo lejpšje

ta naš svejt!

    

                  Anamarija Koritnik