Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Ekskurzije
Četrtek, 13 Junij 2024

Objavljeno: 21.06.2010

Ekskurzija v Trst

Pod odličnim vodstvom g. Sama Pahorja smo odkrivali zaklade nekoč cvetočega mesta.V soboto, 20. novembra, smo se s skupinico mladih, zbranih z vseh koncev Slovenije, podali v Trst, da bi bolje spoznali ta del slovenskega etničnega ozemlja. Pod odličnim vodstvom g. Sama Pahorja smo odkrivali zaklade nekoč cvetočega mesta, močne sledi Slovencev na tem območju, neposredno začutili težave slovenske manjšine in kritično pogledali na odnos naše države do njih. G. Pahorju smo hvaležni za obilico zanimivih podatkov, marsikomu skritih, in navdušeno izkazovanje pokončnega slovenstva.
 
 

Še nekaj vtisov:
 
V življenju sem srečal že mnogo nadvse zanimivih ljudi, ampak šele po našem Trstu se zavedam vrzeli, ki sem jo imel pred srečanjem z gospodom Samom Pahorjem ... Nekaj odstotkov njegove razgledanosti, pokončnosti, vztrajnosti, narodne (pa tudi osebne) samozavesti med državljani Slovenije bi našo deželo nemudoma izstrelilo v boljši jutri. (Lenart)


Samo Pahor je človek velikega kova in če bi imeli med nami več takih ljudi, bi bili bistveno bolj državotvorni. Njegov kritični um in simpatična govorica sta nas navduševala ves dan. (Rok)


Trst se mi je na nek način približal. Se mi zdi, da sem domov prinesel se en košček domovine. In čeprav nisem tako doma v zgodovini, niti ne tržaski, je bilo zelo fajn prisluhniti izredno zanimivi in zabavni razlagi g. Pahorja. Tudi jaz sem ga občudoval - njegovo razgledanost, jasnost, domoljubje, … (Andrej)


Trst me že od nekdaj privlači. Zdaj vem, da predvsem zaradi vseh nasprotij, ki so zbrana v tem mestu, in hrepenenj, v katera se ta nasprotja iztekajo. Želim si, da bi Trst in vse, kar predstavlja, prišlo bolj v zavest povprečnega Kranjca, ker Trst ni samo zgodba na slovenskem obrobju, ampak je sopomenka za slovensko zgodbo kot takšno. Narodni rob se mi kaže kot pokazatelj narodovega zdravja. (Blaž)