Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Ekskurzije
Sobota, 15 Junij 2024

Objavljeno: 17.11.2012

Ekskurzija v Istro


Istra. Ruj, kamen, rdeča zemlja, jesensko sonce, poezija, gostoljubni domačini. Tužna Istra? Tako pravijo za tiste kraje, naš sobotni potep pa je dokaz, da »tužno« Istro vedrijo še kako veseli obrazi, prijazne besede in pisane barve tople jeseni.

 

Spoznavanje tako malo poznane istrske pokrajine, njene zgodovine in utripa življenja tam nekdaj in danes smo pričeli z zgodovinskim vidikom, ki ga je na začetku poti predstavila mag. Helena Jaklitsch. Naša prva postojanka je bila v Kubedu ali »Čubedu«, kakor pravijo domačini. V kraju sta nas toplo sprejela slavistka in pesnica gospa Alferija Bržan, doma iz bližnjega Svetega Antona nad Koprom, in domačin Vojko Udovič, predsednik Društva za šport, kulturo in turizem SKALA Kubed. Slednji nam je predstavil zgodovino kraja in srednjeveško cerkev z zvonikom peterokrake oblike iz belega kraškega kamna, ki stoji v bližini in je služil obrambnim namenom. Gospa Alferija pa se nas je dotaknila z ljubeznijo do Istre in s poezijo Alojza Kocjančiča, znanega poeta slovenske Istre, ki je živel v Kubedu. Pot smo nadaljevali skozi Sočergo v Sveti Duh, ki leži v hrvaški Istri. Na svoji domačiji nas je sprejel Emil Zonta, etnomuzikolog, pisatelj in dober glasbenik (instrumentalist, vokalist, zborovodja), ki je svoje življenje posvetil raziskovanju in ohranjanju istrske identitete. Svojo pripoved je še oplemenitil z žlahtno kapljico iz domače vinske kleti in glasbo značilnih istrskih inštrumentov. Čas je hitro drvel in nas vabil, da se nekoč ponovno snidemo z gostoljubnim Istrčanom.

 

Pot smo nadaljevali v naselje Roč, ki je bilo od 13. stoletja središče glagoljaške književnosti. Tam je bila natisnjena prva hrvaška tiskana knjiga »Kosinjski misal«. V spomin na glagoljaše, ki so s svojimi deli utrjevali narodno zavest istrskega prebivalstva, so leta 1977 vzdolž ceste do Huma speljali »Alejo glagoljašev«, kompleks enajstih spominskih obeležij. Sledilo je mestece Hum, ki je po navedbah Guinnessove knjige rekordov najmanjše mesto na svetu. Strokovno nas je z glagolico in njeno zgodovino seznanil naš gost dr. Matej Šekli, slovanski jezikoslovec in slovenist. Dan smo zaključili s poznim kosilom v Gračišču ob istrskih dobrotah in z branjem poezije pesnice Alferije Bržan.

                                                                                                                                                                                                                                             Simona in Mihela

 

Foto: Nika Janša in P.J.