Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Ekskurzije
Nedelja, 19 Maj 2024

Objavljeno: 21.01.2023

Povezujemo (se) v Gradcu

Poročilo z Mladinske zamejske konferencePovezovali smo se med 11. in 13. novembrom, ko smo se z Rafaelovo družbo udeležili mladinske zamejske konference Mladinskega sveta Slovenije Povezujemo ob podpori Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.


Mladinska zamejska konferenca je vsakoletni jesenski dogodek, ki mlajše Slovence od blizu in daleč privabi v enega od s slovenstvom prepletenim in povezanim krajem. Če je na predhodni konferenci izstopal predvsem tržaški značaj, saj je potekala v Trstu in so na njej prevladovali Slovenci s Tržaškega in Goriškega, je Povezujemo 2022 nosila graškega. Spoj slovenstva in navzočnost predstavnikov različnih organizacij in generacij vedno tvori zanimivo dogajanje ter program konference, ki sicer glede na mladinski sektor poteka v sproščenem, a delovnem duhu.


Zgodovina tovrstnih konferenc se je pričela leta 2016 v Monoštru, nato vsako leto po enkrat nadaljevala na Reki, Dunaju, v Gorenjem Tarbiju, Celovcu, Trstu ter Gradcu. Spletajo se vezi in srečujejo se znani obrazi – tokrat smo se razveselili ponovnega srečanja s predsednico Kluba slovenskih študentk in študentov v Gradcu KSŠŠG Jero Jagodic v njihovih prenovljenih prostorih v neposredni bližini trga Jakomini. Spoznali smo se na konferenci v Celovcu, od takrat pa spremljali tudi bogato kulturno dogajanje KSŠŠG; med korono so denimo literarna branja potekala na spletu in bila tako dostopna širšemu krogu. Jero je v Gradec iz Celovca ter okolice prinesel študij ter nabiranje delovnih izkušenj, kulturno udejstvovanje ter vodstvene sposobnosti pa na vrh KSŠŠG-ja. Razkazala nam je prostore ter predstavila zgodovino slovenskega kluba, kamor se na zanimive koncerte, Slovenske dneve, praznovanja in druga druženja radi vračajo tudi njegovi dolgoletni člani – tako zamejski Slovenci kot tudi Slovenci iz matice, ki jih je v Gradec pripeljal študij. Predstavila nam je tudi imeniten način za zbiranje sredstev za obnovo kluba, h kateri so seveda pripomogli poleg podjetij s posluhom za slovenstvo tudi Urad in dobrotniki – preko umetnosti. Potekala je namreč dražba slik in fotografij priznanih umetnikov večinoma slovenskih korenin, rezultat pa osvežen večnamenski prostor z odrom ter knjižnico in družabnim kotičkom. Jera nas je popeljala tudi po Gradcu, obiskali smo gostilno slovenskega lastnika Die Scherbe, ki med sodobno mednarodno kuhinjo nudi tudi kulinariko s slovenskim pridihom, ter se veliko v prostem času pogovarjali o življenju v klubu in tem univerzitetnem mestu.


Med glavnim programom pa smo pod vodstvom trenerjev Mladinskega sveta Slovenije razvijali svoje zamisli, se posvetili izmenjavi izkušenj ter viharjenju možganov in iskanju idej za svoje organizacije ter razvijanje bodočih projektov. Udeležili smo se tudi delavnice javnega nastopanja ter snovali ideje za morebitno skupno udejstvovanje. Trening sta vodila Katja Olenik ter Luka Piletič, odgovorni z Mladinskega sveta za konferenco pa je že nekaj let Dominik Derenčin. Navzoči Slovenci oz. slovenske organizacije smo predstavljali tri države, kjer delujemo, Avstrijo, Hrvaško in Slovenijo.


Pomladni veter je KSŠŠG sicer prinesel novo vodstvo, vabimo pa vas, da Klub slovenskih študentk in študentov na Mondscheingasse 9 obiščete ali po spletu, še bolje pa v živo na katerem od dogodkov. Vsi trije slovenski klubi v Avstriji – v Celovcu, Gradcu in na Dunaju – pogosto sodelujejo, imajo pa tudi skupni pevski zbor, katerega upamo, da bomo lahko predstavili tudi na našem prihodnjem Dobrodošli doma. Lani poleti nam sodelovanje žal ni uspelo, morda pa – s povezovanjem seveda– uspe v prihodnje.Ana Gregorič