Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Ekskurzije
Petek, 12 Julij 2024

Objavljeno: 21.06.2023

Vabljeni na Višarske dneve mladih 2023

 

Tokrat se med 3. in 6. avgustom odpravljamo k Slovencem na Hrvaško.Letos se odpravljamo k Slovencem na Hrvaško. Letos bo program še posebej bogat! Na pot se bomo odpravili v četrtek, 3. avgusta ob 17h. Najprej se bomo ustavili v vasi Prezid, kjer nas bosta pri Ožboltovih čakala dobrodošlica s pokušino lokalnih sirov in zeliščnih pijač ter srečanje s člani SKD in KIS Gorski kotar. Nato se bomo z vodičem sprehodili po vasi in si ogledali tudi slovensko vzorčno kmetijo v izgradnji. Prvo noč bomo prespali v najvišje ležeči vasi na Notranjskem, v Gornjih Poljanah v domačiji pri Hostovih. Lastnik Jure Kordiš nam bo pripravil lokalno obarvano večerjo in nam pokazal svojo etnografsko zbirko, lahko pa se boste sprehodili tudi do bližnje cerkvice sv. Andreja z lesenim stropom. Lokalno in avtentično doživetje!

Naslednji dan, v petek, se bomo najprej ustavili v vasi Čabar, kjer si bomo ogledali središče vasi s cerkvijo, pokopališčem in dvorcem. V Ghycijevem dvorcu je zgodovinska in etnografska zbirka, predstavitev plemiške družine Frankopanov in Zrinjskih, ter bogata galerija akademskega slikarja Vilima Svečnjaka, ki je bil tu rojen. Naslednja naša postaja bodo Plešce. Ogledali si bomo vas in Palčavo šišo, posestniško hišo iz leta 1856, ki je kulturni spomenik in pomnik sožitja slovenske, hrvaške in nemške kulture. Po kosilu se bomo odpravili proti Reki in se najprej ustavili na mestni plaži za skok v morje. Proti večeru si bomo z lokalnim vodnikom ogledali Reko in se ustavili tudi v prostorih slovenskega doma Bazovica.

V soboto se bomo že zjutraj počasi odpravili proti Žabnicam – izhodišču za Svete Višarje. Nekateri se boste na vrh podali peš, nekateri z gondolo -  kakor komu ljubo. Na vrhu nas bodo počakali svež gorski zrak, čudovit razgled in večerja. V nedeljo, 6. avgusta bomo pomagali pri pripravah na Romanje treh Slovenij. Letos boste lahko prisluhnili predavanju prof. dr. Andreja Umeka z naslovom Slovenstvo kot sestavni in nepogrešljiv del zahodne civilizacije. Slovesno sveto mašo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr.  Anton Jamnik, dogajanje pa bosta glasbeno obarvala Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov ter kvartet Kežarjevi vnuki s Koroške.   
 
Število udeležencev je omejeno, zato se prijavite čim prej po tel.: 01 438 30 50 ali na rafaelova.druzba@siol.net.  Dobrodošli!