Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Nedelja Slovencev po svetu
Nedelja, 19 Maj 2024

Objavljeno: 04.07.2014

Nedelja Slovencev po svetu 2014

6. julij 2014Mladim smo v kratki anketi zastavili nekaj vprašanj. Na vprašanje, kaj jim pride na misel ob besedah »Slovenci po svetu«, so odgovorili, da pomislijo na Kanado, na Argentino in povojne begunce, na sorodnike v Michiganu, ki so se tja preselili zaradi ekonomskih razlogov, na Cleveland, ker so se tam srečali z rojaki, na zamejce, izgnance, iskalce boljšega življenja. Na vprašanje, kolikokrat pomislijo na rojake, ki živijo po svetu, so nekateri odgovorili, da večkrat na leto, drugi, da pogosto zaradi narave dela, spet drugi, da ob praznikih, kot sta božič in velika noč, in ob posebnih obletnicah oziroma ko v krogu prijateljev govorijo o znancih, ki so odšli v Avstralijo in svojo družino odpeljali v boljši svet. Anketirani so prepričani, da so Slovenci po svetu obogateni s tujo kulturo, v kateri živijo, in bi z vrnitvijo v domovino kulturno obogatili slovenski prostor, hkrati pa se zavedajo, da je za vrnitev potrebna velika ljubezen do domovine in motivacija – ali boš dobil zaposlitev, ali boš lahko dostojno živel. Nekateri so se z rojaki v tujini srečali in so začutili njihovo bolečino – kljub temu da v tujini dobro živijo, se tam ne počutijo doma. Takole je o srečanju z rojakinjo zapisal anketirani: »Pred nekaj leti sem na zasavski sveti gori srečal Slovenko iz Avstralije. Govorila mi je o svojem otroštvu v teh, zanjo prelepih krajih, ki jih je podoživljala v tujini dan in noč. Res je redkost slišati take hrepenenja polne zgodbe.«

 

Anketa sicer ne more biti splošen pokazatelj, koliko Slovencev v Sloveniji zanima življenje rojakov po svetu, nakazuje pa, če sploh, kdaj in v kateri smeri razmišljamo o njih.

 

Plakat ob Nedelji Slovencev po svetu je oblikovala Alenka Žnidar, argentinska Slovenka. Z njim želimo ljudi v domovini spodbuditi k razmisleku o slovenskih izseljencih, zamejcih, zdomcih pa tudi številnih mladih, ki odhajajo v tujino, kjer iščejo boljše možnosti za življenje, vabimo pa tudi na več dogodkov, ki so namenjeni krepitvi narodne zavesti in srečanju z rojaki.