Domov > Razstave > Cvetoči klas pelina
Nedelja, 14 Avgust 2022

Objavljeno: 21.11.2017

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

8.–30. november 2017V četrtek, 16. novembra, smo v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto v njihovem prireditvenem atriju priredili otvoritev razstave arhivskih fotografij slovenskih beguncev na Koroškem po drugi svetovni vojni. Uvodno besedo in predstavitev predavateljice je tokrat opravila gospa Bojana Medle, ki je v knjižnici odgovorna za organizacijo prireditev ter stike z javnostmi.


Dr. Helena Jaklitsch je zbrane navdušila z izčrpnim predavanjem o življenju in delu slovenskih beguncev. Izpostavila je povojne zgodovinske razmere, ki so pripeljale do tega, da so se množice ljudi na Koroško odpravile za krajši čas, ostale pa tam tudi več let. Osredotočila se je tudi na šolstvo in pomen učbenikov za delovanje slovenske begunske gimnazije in drugih šol ter na skromne življenjske razmere, ki pa niso zatrle ustvarjalnosti ter bogatega kulturnega življenja. Prav v taborišču je tako nastal prvi slovenski atlas, številni učbeniki, nekaj knjig ter pesniških zbirk, pa tudi tisk, ki je prinašal aktualne vesti. Poleg uradnih časopisov, ki so bili dovoljeni s strani taboriščne uprave, a niso smeli vsebovati novic o političnem dogajanju v domovini, so Slovence o želenem, a prepovedanem, seznanjale tudi »neuradne« številke.
Poleg formalnega se je predavateljica dotaknila tudi neformalnega izobraževanja – pritrkovalski tečaji, jezikovni tečaji, številna predavanja in bralni večeri za mlado in staro so krajšali dolge večere, predvsem pa izobraževali, izpopolnjevali in gojili povezanost z domovino ter pripravljali na življenje v novih domovinah.


V taborišču je delovala tudi knjižnica z več kot 1.000 knjigami v slovenskem jeziku. Navzoči smo se strinjali, da je poslanstvo knjižnic od nekdaj zelo pomembno. Razstava časovno sovpada tudi s praznikom – dnevom splošnih knjižnic, ki poteka med 20. in 24. novembrom, zato vabljeni k obisku knjižnic in ogledu razstave.

 


Razstava v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto gostuje do 30. novembra – ponovno vabljeni, da si jo ogledate.

 

Na spodnji povezavi pa lahko prisluhnete utrinkom z odprtja razstave:

 

Cvetoči klas pelina
Leto 2019
Leto 2018
Leto 2017
Leto 2016
Leto 2015
Leto 2014
Leto 2013
Leto 2012
Leto 2011
Leto 2010
Leto 2009
Leto 2008
Leto 2007
Leto 2006