Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Višarski dnevi mladih
Nedelja, 25 Avgust 2019

Objavljeno: 23.08.2018

Na obisku pri prijateljih v zamejstvu

Plešce, Palčava šiša
17. avgust 2018Letošnji višarski dnevi, ki so bili od 2. do 5. avgusta, so potekali v iskanju skupnih točk krajev tik za hrvaško-slovensko mejo. Obiskali smo tudi Plešce, prijeten kraj, ki leži ob Čabranki, kjer so nas prisrčno in zelo gostoljubno sprejeli Palčavi. Dedinja Palčave šiše, gospa Davorka Smole, nam je razkazala gosposko hišo in etnološko zbirko ter nam pripovedovala o zgodovini svoje rodbine, noč pa smo prebili na njihovem skednju, ki je po urejenosti in opremi bolj razstavni prostor kot del gospodarskega poslopja. Plešci in Palčavi so nas navdušili, da smo se radi odzvali Markovem vabilu.

 

Mag. Marko Smole, Davorkin sin, namreč že vrsto let organizira v avgustu delavnice z etnološko vsebino, poleg terenskega dela pa priredi ob večerih tudi spremljevalni program, na katerega smo bili povabljeni. In res smo se ga udeležili. V petek, 17. avgusta, smo se pevci Rafaelove družbe odpravili na pot, da bi pripovednemu večeru dodali katero od znanih in manj znanih slovenskih ljudskih pesmi.
Večer, ki je potekal na skednju in s katerim so se letošnje delavnice zaključile, je bil zelo lepo obiskan. Pričel se je s pesmijo, saj so s slovenske strani meje prišli na obisk še Binklarji, prebivalci vasi Novi in Stari Kot, ki so prinesli s sabo veselo razpoloženje. Kot so povedali sami, so prišli na obisk v Plešce skoraj vsi prebivalci teh dveh vasi. Nato je sledila Markova predstavitev krajev, ki so jih na letošnjih delavnicah obiskali, ter nekaj pripovedi z mitološko vsebino s področja ob Čabranki in Kolpi. Nato smo zapeli tudi mi. Kdor izmed vas je že obiskal višarske dneve, ve, da petja nikoli ne manjka. Ker pa Rafaelova družba prireja tudi seminarje ljudskih pesmi, smo lahko črpali tudi iz tega gradiva. Nato so se navzoči opogumili in delili z nami zgodbe, pripovedi in anekdote. Še posebno zanimivo je bilo slišati domačo govorico, prav to je vtisnilo dogodku poseben pečat.